Tebūnie pirmasis įrašas saldus – ne veltui turkai turi posakį „valgykime saldžiai ir kalbėkime saldžiai“.
Šekerpare – vienas iš klasikinių, itin paprastų turkiškų saldumynų su sirupu. Šie sausainiai, tiesą sakant, šlapainiai, labai saldūs. Turkai šekerpare vadina mielas, gražias merginas ir vaikus. 1983 metais net buvo pastatytas filmas, kuriame graži mergina, vardu Šekerpare, įsuka vyrukus į meilės trikampį.
Kepiau šekerpare kelis kartus, tai tikrai paprastai paruošiami sausainiai. Tik turiu bėdą – niekada nemokėjau tiksliai dirbti pagal receptą, visada improvizuoju. Tad čia pateikiami kiekiai man buvo daugiau orientyras, nes skonį jau žinojau po ragavimų Turkijoje.
Šekerpare sausainiams reikės:
- 2 kiaušiniai (dedu tris, tvirčiau);
- 2 arbatinės stiklinės cukraus pudros (dedu du mažus puodelius cukraus);
- 250 gramų sviesto arba margarino;
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių;
- 1 mažas puodelis manų kruopų;
- apie 4 stiklines miltų;
- trupučio vandens;
- žemės arba lazdyno riešutų.
Sirupui:
- 3 stiklinės cukraus;
- 3-3,5 stiklinės vandens;
- citrinos sulčių pagal skonį.
Kartais į sirupą dar įdedu cinamono (ant peilio galiuko) irba kardamono kelis trupinėlius.Ką daryti?
Sviestą sumaišykite su maždaug puse nurodyto kiekio miltų. Sviestą galite prieš tai išlydyti, bet kambario temperatūros sumaišytas su miltais jis puikiai išsiminko į trupinukus. Įdėkite manų kruopas, kepimo miltelius ir viską gerai išmaišykite. Vėliau įmuškite kiaušinius ir įpilkite truputį vandens, kad galėtumėte minkyti. Tešla velnioniškai lips prie rankų, tad dabar supilkite likusius miltus ir minkykite, kol gausite gana minštą vientisos tešlos gabalą. Palikite jį trumpam ramybėje.Kol tešla ilsisi, metas išsivirti sirupą. Cukrų sumaišykite su vandeniu ir kaitinkite iki užvirimo. Tada supilkite citrinos sultis, jei norite, cinamono ir kardamono. Pavirinkite dar porą minučių ir palikite aušti.
Tešlą formuokite į nedidelius rutuliukus ir dėkite į aliejumi pateptą ir trupučiu manų kruopų pabarstytą skardą. Palikite šiokius tokius tarpus tarp tešlos rutuliukų. Į kiekvieną iš jų įspauskite po žemės ar lazdyno riešutą. Tik įspauskite negailėdami, nes kildama tešla gali išspjauti jį. Visą šį grožį dėkite į iki ~200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių arba kol viršus gražiai pagels. Pavyzdžiui, aš turiu problemų su laiko supratimu, tai kartais išsitraukiu vieną kitą sausainį paragauti.
Kai sausainiai iškeps, sirupas jau turėtų būti atvėsęs – ne šaltas, toks vos drungnas. Iš orkaitės ištrauktus sausainius palaikykite porą minučių skardoje, galite pasigrožėti, kaip jie garuoja. Tada supilkite sirupą ant jų, tiesiai į skardą. Svarbiausia, kad sausainiai būtų karšti, o sirupas drungnas. Jie turėtų sugerti skystį. Palikite juos atvėsti (tai labai sunkus darbas), prieš patiekdami galite sirupą (jei jo liko) kartu su sausainiais supilti į lėkštę.
Beje, šekepare labai skanūs ir be sirupo.
Skanaus!
Teko ragauti. Dieviška:)))
Labai gerai aprašytas receptas. Sausainiai tikrai beprotiškai skanūs!!!