Sebah fotografijos M. K. Čiurlionio muziejuje Kaune

Pastaruoju metu visai nesugebu susikaupti ir kažką parašyti. Bet pastebėjau kvietimą į šią parodą ir bent juo pasidalinsiu. Tekstas ir nuotraukos iš čia.

 

EGZOTIKOS ESTETIKA SEBAH FOTOGRAFIJOSE paroda vyks 12 09 2014 16:00 – 10 2014 17:00 Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, V. Putvinskio g. 55, Kaune

 Paroda „Egzotikos estetika Sebah fotografijose: Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių gyvenimas XIX a. pab. – XX a. pr.“ parengta iš Jano Bortkievičiaus kolekcijos ir papildyta Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Fototekos ir dokumentacijos skyriaus fotografijos rinkiniu.

Puoselėdami tarptautinio bendradarbiavimo tradicijas, šia paroda minime 600-ąsias Turkijos ir Lenkijos diplomatinių ryšių, užsimezgusių 1414 m., kai Lenkijos karalius Vladislovas Jogaila į Osmanų Imperiją pasiuntė du savo karališkuosius pasiuntinius, metines.

Ilgametės Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktoriaus ir Žemutinės Silezijos fotografijos centro „Domek Romański“ Vroclave vadovo Jano Bortkievičiaus bičiulystės dėka Kauną pasiekė ir parodoje rodomos 28 fotografijų ir dviejų panoraminių fotovaizdų kopijos, padarytos iš Janui Bortkievičiui priklausančio originalaus XIX a. pab. Turkijos fotografijų albumo. Nuotraukų autoriai – Pascal Sebah, jo sūnus Jean (arba Johannes) Pascal Sebah, Policarpe Joailler (kūriniai pasirašyti „Sebah & Joailler“) ir M. Iranian. Parodą deramai papildo vienuolika Jean (arba Johannes) Pascal Sebah ir fotografijos studijos „Sebah & Joaillier“ originalių fotografijų, kurios dar prieškariu pateko į muziejų kartu su gausiais muziejinių vertybių rinkiniais iš garsaus išeivijos kolekcininko dr. Aleksandro Mykolo Račkaus.

Pascal Sebah gimė Turkijoje, sirų kataliko ir armėnės šeimoje 1823 metais. Buvo pagrindinis fotografas Konstantinopolyje, 360º panoramų pradininkas. Daugumoje fotografijų užfiksuoti miesto vaizdai, senoviniai apylinkių griuvėsiai, vietinių žmonių, apsirengusių tautiniais rūbais, portretai. Sebah nuotraukos išsiskyrė gera kompozicija, rūpestingai parinktu apšvietimu, patraukliais modeliais, atidumu detalėms ir puikia kontaktinių atspaudų kokybe.

Sebah karjera suklestėjo dėl jo bendradarbiavimo su menininku Osman Hamdi Bey (1842–1910). Dailininkas pavedė Sebah sukurti didelio formato tautiniais kostiumais apsirengusių modelių nuotraukas prabangiam albumui „Les Costumes Populaires de la Turquie” („Tautiniai Turkijos kostiumai”). Už albumą Sebah buvo apdovanotas aukso medaliu – parodos rengėjų premija – ir medaliu iš Osmanų sultono Abdulazizo. Pascal Sebah mirė 1886 m. birželio 15 d., palaidotas Lotynų kapinėse Ferikoy.

Pascal Sebah sūnus Jean (arba Johannes) Pascal pradėjo dirbti fotografijos studijoje 1890 m., kai jam buvo vos 16. Tais pačiais metais kartu su Policarpe Joailler jis įkūrė bendrovę „Sebah & Joaillier”. Sultonas Abdulhamidas II paskyrė juos oficialiais Turkijos fotografais ir suteikė teisę fotografuoti visą Osmanų imperiją. 1910 m. Jean Pascal  įkūrė bendrovę su Hagop Iskender ir Leo Perpigani. 1934 m. Jean Pascal Sebah ir Hagop Iskender išėjo į pensiją, palikdami verslą Iskender sūnui Bedros Iskender ir jo partneriui Ismail Insel. Galiausiai Ismail Insel tapo savininku ir pakeitė studijos pavadinimą į „Foto Sabah” (sabah turkiškai reiškia „rytas”). Studija veikė iki 1952 metų. Nepaisant visų permainų, studija, įkurta Pascal Sebah 1857 m., išgyveno 95 metus.

Jean Pascal Sebah mirė 1947 m. birželio 6 d. sulaukęs 75 metų. Jis, kaip ir tėvas, buvo palaidotas Ferikoy.

 

Paroda veiks: 2014 09 12–2014 10 26

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos