Simitai – kuklios gatvės bandelės

Simitų pardavėjas Bosforo pakrantėjeSimitų pardavėjas Bosforo pakrantėje

Plavinėdama mieste kartais užsimerkiu ir įsivaizduoju, kad esu Turkijoje. Tik sunku tai daryti, čia per maža triukšmo, kvapų ir spalvų. O mintyse susikurti Tos šalies vaizdą labiausiai trukdo tai, kad čia gatvėse nėra simitų pardavėjų.

Simitų pardavėjas Bosforo pakrantėje

Simitų pardavėjas Bosforo pakrantėje

Simitų Turkijoje rasite ant kiekvieno kampo, o jei stengsitės jų nematyti, vis tiek atsiras koks vaikėzas, įtikinsiąs nusipirkti. Šios bandelės mėgstamos Balkanų šalyse, Egipte, Sirijoje. Skirtinguose regionuose ir simitai skirtingi – vienur traškesni, kiturs didesni, su juodgrūde, sezamu. Štai Turkijoje simitai dažniausiai kepami su sirupais.
Tai gatvės maistas – paprastas, kuklus, greitas. Labai tinka ir skubant gatve, ir ramiems sekmadienio pusryčiams su kiaušiniais, sūriais, alyvuogėm, uogienėm.

Simitams reikės:

  • Sezamų;
  • vynuogių sirupo (pekmez);
  • 1 stiklinė šilto vandens (250 ml);
  • 1 stiklinė šiltos grietinėlės ar rieboko pieno (250ml);
  • 1 kiaušinio;
  • pakelio sausų mielių (bus apie 2 šaukštai);
  • 2  šaukštai cukraus;
  • 2 šaukšteliai druskos;
  • 2-3 šaukštai aliejaus;
  • 4-5 stiklinės miltų.

Kai kuriuose receptuose radau siūlymą sezamo sėklas pakepinti ant aliejaus, kol gražiai rusvai paskrus. Tačiau tai nebūtina.
Miltus supilkite į didelį dubenį ir jų viduryje padarykite duobutę. Į ją įpilkite truputį šilto pieno ir suberkite mieles. Tegu jos truputį pabūna piene, tada suberkite cukrų, druską, įmuškite kiaušinį ir palengva minkykite. Vis įberkite miltų ir pieno, minkykite, kol tešla nebelips prie rankų. Tada tešlą dubenyje uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai kilti apie valandą.
Kai tešla bus pakilusi, paminkykite ją ir suformuokite ilgą dešrą, ją supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais. Iš nurodyto kiekio ingredientų man pavyko 10 gabaliukų.
Kiekvieną tokį gabaliuką vėl išminkykite į ilgą ploną dešrą ir ją sulenkite per pusę. Tada susukite tas dvi juostas kartu.

Štai taip atrodo susukta dešros tešla. Paveiksliukas iš Arife tarif gerek

Štai taip atrodo susukta dešros tešla. Paveiksliukas iš Arife tarif gerek

Tada sujunkite galus ir išeis žiedas. Visus žiedus susukę palikite pakilti dar kokias 10 minučių. Per tą laiką sumaišykite vynuogių sirupą (pekmez) ir vandenį. Kuo daugiau įpilsite sirupo, tuo simitai bus tamsesni ir turkiškesnio skonio. Pekmezo prekybcentriuose ir ekologiškų prekių parduotuvėse bent jau Kaune neradau, mačiau Turkishop ir Ibrahime Vilniuje.
Taigi kiekvieną žiedą abiem pusėm pamirkykite pekmeze, tada pavartykite sezamuose ir dėkite ant kepimo popieriaus skardoje. Kepant tešla dar labiau išsipūs, tad nereikia bandyti sukišti visų simitų į vieną skardą. Pabandykite žiedus daryti plonesnius, pailgesnius, eksperimentuokite su traškumu. Orkaitė turi būti įkaitinta apie 200-220 laipsnių, kepti, kol gražiai paruduos (jei su daug pekmezo), arba kol iškeps (kaip su maniškiais), tai truks apie 20 minučių.
simit 005Kadangi neturėjau pekmezo, pasirinkau granatų sirupą. Jis irgi sutaikia gerą skonį, tik padauginus simitai gali būti rūgštoki. Be to, sirupo pyliau labai mažai, tai ir spalva nepavyko.

Skanaus. 

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos