Vėl lęšiai – bert ar nebert mėtų į sriubą?

LęšiaiLęšiai

Sriuba toks keistas valgis: dažniausiai jos net neprisimenu, bet jau kai užsimanau, tai reikia žūtbūt. Tiesa, iki šiol neatsistebiu, kad turkiškoms sriuboms reikia itin mažai ingredientų. Čia tau ne rudeninė sriuba su beveik viskuo, kas tik auga darže. Turkai sriubų klausimu neišradingi.

Lęšiai

Lęšiai keliauja ne tik į kotletus ir sriubas, bet ir į salotas

Vienas dažniausių jų sriubų ingredientų – žalieji arba raudonieji lęšiai. Kartais, jei neatmirkyti, jie turi tokį keistą rūgštoką prieskonį. Bet man patinka – skalsūs, skanūs. Gal tik žaliųjų sriuba labai jau purvinos spalvos.
Taigi šįkart siūlau porą lęšių sriubų receptų.
Raudonųjų lęšių sriuba

Raudonųjų lęšių sriuba - kırmızı mercimek çorbası

Raudonųjų lęšių sriuba – kırmızı mercimek çorbası

Reikės:

  • 1 stiklinės raudonųjų lęšių;
  • 1 svogūno;
  • 1 morkos;
  • 2 nedidelių bulvių;
  • 2 šaukštų miltų;
  • 1 šaukšto sviesto;
  • trupučio aliejaus;
  • kumino, juodųjų pipirų, druskos, paprikos pastos pagal skonį. Citrinos reikės patiekimui.

Puode, kuriame virsite sriubą, aliejuje pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūną ir morką. Jiems vos pageltus ir suminkštėjus, supilkite perplautus lęšius ir maždaug keturias stiklines vandens. Kuo daugiau jo bus, tuo skystesnė bus sriuba. Nuskuskite bulves ir supjaustę nedideliais gabaliukais irgi sudėkite į puodą. Visą šitą gėrį palikite virti, kol bulvės suminkštės. Atskirai  svieste pakepinkite miltus, kad dingtų tešlos skonis. Jie turėtų pavirsti tokia auksine tešlike. Įmaišykite ją į sriubą, atsargiai, kad nesušoktų gumulais. Tada suberkite prieskonius. Nurodžiau tokį neapibrėžtą kiekį, nes įdėjus daugiau kumino, sriuba įgaus tą jo keistą, savotišką, kai kam nemielą kvapą. Paprikų pasta suteiks daugiau spalvą, nei skonį. Prieskoniams matuoti turiu tokį espresso puodelį, į jį telpa maždaug taip: nubrauktas šaukštelis kumino, po šaukštelį juodųjų pipirų ir druskos ir pusė šaukšto paprikų pastos. Kartais, kai norisi paprastesnio ir sriubiškesnio skonio, dar įmetu kubelį sultinio. 
Taigi subėrę prieskonius dar pavirkite sriubą apie 5 minutes. Tada smulkintuvu  ją sumalkite iki vientisos masės ir pavirkite dar penketą minučių.
Patiekiant šalia tebūnie ir citrinos. Ją išspauskite į sriubą jau dubenėlyje, bus truputį rūgščiau. Jei mėgstate aštriai, pagardinkite mažyčiu žiupsneliu aštrios raudonosios paprikos (pul biber).

Žaliųjų lęšių sriuba su mėtomis

Žaliųjų lęšių sriuba su mėtomis - naneli yeşil mercimek çorbası

Žaliųjų lęšių sriuba su mėtomis – naneli yeşil mercimek çorbası

Niekada nesugalvočiau į sriubą berti mėtų. Bet kelis kartus Turkijoje paragavusi žaliųjų lęšių, jogurtinės mėtų arba ezogelin sriubos, pakeičiau nuomonę. Mėtos skanu ne tik arbatoj ir ledinukuose!
Reikės:

  • 1 stiklinės žaliųjų lęšių (išmirkytų per naktį);
  • 1 svogūno;
  • 1 morkos;
  • 2 nedidelių bulvių;
  • 2 šaukštų miltų;
  • 1 šaukšto sviesto;
  • krapų irba petražolių;
  • kumino, juodųjų pipirų, druskos pagal skonį;
  • džiovintų arba šviežių mėtų.

Šią sriuba virkite lygiai kaip ir raudonųjų lęšių, tik dedant prieskonius įmaišykite ir truputį smulkiai kapotų petražolių irba krapų. Ir nepagailėkite mėtų, turi jaustis jų skonis. Aš dažniausiai dedu nepilną saują džiovintų mėtų ir vis tiek kartais, rodos, pritrūksta. Šį kartą sriubą irgi sumalkite smulkintuvu, patiekdami pridėkite citriną.

Skanaus!

Be the first to comment on "Vėl lęšiai – bert ar nebert mėtų į sriubą?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos