Osmanų sultono haremas I

Ne visai taipNe visai taip

Apie osmanų haremą anksčiau rašiau savo bloge cponke.popo.lt, tačiau to įrašo ten neberasite. Kadangi turiu šimtą laisvo laiką, skaitau ir renku medžiagą papildymui. Štai jums pirma dalis, gerokai platesnė ir išsamesnė.

Harem-i hümâyûn – osmanų imperijos valdovo haremas. Šis reiškinys taip apipintas legendomis, kad, atrodytų, kiekviena ten gyvenusi moteris nusipelno bent skyriaus storoje knygoje. Vakariečiai haremą vadino Auksiniu narveliu, kuriame sultono geismui ir malonumui laikomos gražiausios pasaulio moterys, ten dėl valdovo malonės vyksta aršiausios kovos, sklinda šlykščiausi melai ir paskalos ir žudoma baisiausiais būdais. Tiesa, kad būta nužudytų moterų, kad dėl sultono meilės kurptos intrigos, o jo mylimosios buvo itin gražios. Bet turkai norėtų, kad mes, vakariečiai, į jų valdovo privačius rūmus pažvelgtume truputį kitaip.

Ne visai taip

Ne visai taip

Jie siūlo nusisukti nuo paveikslų, kur baseinuose turškiasi nuogalės ar ant lovos susėdusios intrigas rezga vėlgi dešimtis pusnuogių gražuolių. Siūlo pamiršti jaudinančias romanų istorijas apie nuodų buteliukais apsikaišiusias ir lengvai į Stambulą išeinančias favorites. Ir primygtinai prašo prisiminti, kad lankydamiesi Topkapio rūmų hareme netikėtumėte gidu, aiškinančiu, kad visi tie arabiški užrašai ant sienų ir staktų yra sultonų eilėraščiai mylimosioms.

Tas užrašas - iš Korano, o ne sultono meilės eilės

Tas užrašas – iš Korano, o ne sultono meilės eilės

Iš tiesų tie gyvatėmis ir gėlėmis susiraitę raštai yra musulmonų Korano ištraukos, primenančios pagrindines tikėjimo tiesas apie gyvenimą, tikėjimą, darbą. Harem-i hümâyûn – osmanų haremas – sukurtas sultono Mehmeto II Užkariautojo laikais, kai krito Konstantinopolis. Valdovas juk turėjo ne tik pavaldinius, bet ir didelę šeimą, o islamas reikalavo ne tik mokyti ir saugoti juos, bet ir atskirti. Todėl rūmuose buvo įkurtas Birunas – išoriniai rūmai, kuriuose galėjo lankytis svetimšaliai,kitos dvi uždaros struktūros – Enderunas ir Haremas. Pirmasis buvo sukurtas ne tik kaip valdovo asmeniniai rūmai, bet ir vyrų bei jaunuolių mokykla. Į ją patekdavo berniukai maždaug nuo aštuonerių ir būdavo aukščiausiu lygiu ruošiami tarnybai. Lygiai taip pat veikė ir Haremas, beje, svarbu paminėti, kad Mehmetas II savo haremą įkūrė atskirai nuo Topkapio rūmų, tai buvę Senieji rūmai, dar vadinti Ašarų namais. Vėliau jie sudegė ir visos moterys persikraustė į Topkapį, kur įrengtas naujasis haremas.

Haremo merginos šokdavo tik sultonui, kitus vyrus linksmindavo kiočekai

Haremo merginos šokdavo tik sultonui, kitus vyrus linksmindavo kiočekai

Į haremą patekdavo dešimties-dvylikos metų mergaitės, kurias moterys mokydavo osmanų, persų, arabų kalbų, siūti ir siuvinėti, muzikuoti įvairiais instrumentais, dainuoti, rašyti eiles, osmanų papročių, religijos ir įstatymų. Pagal mergaičių gabumus vėliau buvo skiriamos tarnybos: raštininkė, siuvėja, muzikantė, gydytoja, šokėja ir taip toliau. Itin gabios merginos galėjo įsilieti į haremo administraciją ir valdymą.
Aukščiausia vieta hareme priklausė sultonei motinai – Valide sultan. Tai būdavo valdančiojo sultono motina, pati kažkada buvusi paprasta vergų turguje nupirkta ar padavonota mergaite. Nuo Valide sultonės priklausė viskas – kiek ir kokių mergaičių pateks į haremą, ko jos mokysis, kuri mergina dirbs raštinėje, kuri mokys kitas, kokias algas jos gaus, kuri keliaus į sultono guolį, kada jos bus išlaisvintos. Ir ką valgys.

Kodėl aukščiausia valdžia hareme ne sultonas? Nes jam ir įeiti ten nelabai galima. Tik prireikus – susirgus motinai ar lankant pagimdžiusią sugulovę. Arba nebent dėl kitos labai svarbios priežasties. Net ir tada, pasak šaltinių, jis vargu ar galėjo susitikti su jam priklausančiomis moterimis. Sultonai, žengdami į haremą, turėję prisisegti skambaliukus prie batų, kad būtų girdėti kiekvienas žingsnis ir merginos spėtų pasislėpti. Nuo savo šeimininko! Taigi be moterų į haremą galėjo įžengti tik juodieji eunuchai, Enderune specialiai apmokyti tvarkyti haremo administraciją, ir gydytojai.

Rūbus, papuošalus ir kitą gėrį haremo merginos užsidirbdavo arba gaudavo dovanų. Ir pačios dovanodavo

Rūbus, papuošalus ir kitą gėrį haremo merginos užsidirbdavo arba gaudavo dovanų. Ir pačios dovanodavo

Kitose dalyse papasakosiu apie haremo struktūrą, merginos kelią į sultono guolį, kai kurias pasakas ir moterų sultonatą.

3 Comments on "Osmanų sultono haremas I"

  1. Labai įdomu. Tik neįsivaizduoju Suleimano Didžiojo su skambaliukais ant kuntaplių 🙂 Tai visokie serijalai neteisybes rodo?

    • Iš esmės taip, neteisybes. Tiesiog neaišku, ką pasakoti, nes nėra liudijimų, kas vyko hareme. Apie tai trečioje dalyje.

  2. Labai aciu uz idomu straipsni. Labai lauksiu tesinio 🙂

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Osmanų sultono haremas II | ala Turka

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos