Tūkstančio ir vieno koldūno meditacija – Kaiserio mantai

Labai mėgstu koldūnus. Ir naminius, ir parduotuvinius, tiesa, su pastaraisiais lengva apsigaut. Pačius skaniausius tikriausiai ruošdavo mano krikštatėvio mama. Ir pamenu, kaip nustebau, kai turguje prie tešlininko (yuvkacı) parduotuvės pamačiau šaldiklį, beveik iki viršaus privarytą mažyčių žvaigždučių. Man buvo paaiškinta, kad tai mantı – koldūnai. Vėliau paaiškėjo, kad  pardavinėja juos ne tik šaldytus, bet ir džiovintus (puikus davinys armijai).
Mantai (mandou, mantı, manty ir visaip kaip) po Vidurinę Aziją nuo Kinijos pakraščių iki Anatolijos ir Rumelijos (dabar Graikija) buvo paskleisti mongolų. Įvairiose šalyse skiriasi jų dydis (nuo gero kumščio iki žirniuko), įdarai (aviena, jautiena, grybai, bulvės, moliūgas, arkliena ir t. t.). Bet įtariu, kad jie labai skanūs ir Turkijoje, ir Gruzijoje, ir Armėnijoje, Kazachstane, Uzbekijoje ir Tadžikijoje. O pačiame Turkijos centre yra toks miestas Kayseri. Nors visoje šalyje vandenyje ar garuose verdami, aliejuje skrudinami mantai, būtent Kayseris garsėja koldūnais. Čia, kaip ir kitur Turkijoje, dažnai jie pagardinami sumac prieskoniais ir verdami su padažu. Kayserio mantai labai svarbūs renkant nuotaką. Būsimai anytai lankantis jaunosios namuose (apsižiūrėt sūnaus ateitį gi reikia), ši turi paruošti mantų. Kuo jie mažesni, tuo būsimoji žmona bus geresnė, kruopštesnė ir visaip puikesnė. Sakoma, kai kurios įsigudrina lipdyti mantus tokius mažus, kad į šaukštą jų telpa keturiasdešimt. Vis dar tikslinuosi, gal galvoj turėtas samtis, nes gi siaubas, kokie jie tada miniatiūriniai. Viena pažįstama turkė gyrėsi, kad močiutė ją išmokė šitaip linksmintis.
Iš to alkio po meditacijos net lėkštę aptaškiauTaigi, jei sugalvosite ir jūs pasigardžiuoti turkiškais Kayserio mantais, jums reikės:

Tešlai
3 stiklinių miltų;
stiklinės ar kiek daugiau vandens;
kiaušinio;
druskos;

Įdarui
maždaug 300 g jautienos arba avienos faršo;
svogūno;
druskos, juodųjų pipirų, čili paprikos dribsnių (pul biber); petražolių (nedėjau, nes neturėjau šviežių).

Padažui
šaukšto sviesto;
šaukšto pomidorų pastos;
šaukšto paprikų pastos (mėgstu neaštrią);
mėtų/ sumac/ čili paprikos (pul biber);
turkiško arba graikiško jogurto;
skiltelės česnako.

Užminkykite tešlą: sumaišykite kiaušinį su miltais ir žiupsneliu druskos ir po truputį pildami vandenį minkykite, kol gausis vientisa, kiek tampri tešla. Na, tokia koldūninė tešla. Uždenkite ją dubenyje ir palikite apie dvidešimt minučių ramybėje. Sutarkuokite svogūną smulkia tarka. Nusivalykite ašaras, toks jo likimas. Sumaišykite mėsą, svogūną ir prieskonius. O dabar švelnioji meditacijos pradžia. Tešlą atskirkite į keturias ar daugiau dalių pagal tai, kokio dydžio turite stalą kočiojimui. Iškočiokite dalį tešlos labai plonai: nereikia, kad ji persišviestų, bet turi būti gerokai plonesnė už parduotuvinių koldūnų. Gal kaip keli popieriaus lapai viens ant kito. Tada tešlą susipjaustykite nedideliais kvadratėliais.
Pjaustydama pirmą blyną neatkreipiau dėmesio į tai ir pirma partija gavosi įvairiausių dydžių ir storių. Jie turėtų būti mažiukai – kraštinė iki 2 cm. Pasiimkite delnan saują faršo ir kita ranka atgnybdami po mažytį gabaliuką dėliokite ant kvadratėlių. Čia antroji meditacijos pakopa.

Sudėlioję imkite po tokį kvadračiuką tešlos su mėsa, suimkite priešingus kampus ir suspauskite juos, tada kitus du, turėtų pavykti toks iksiukas. Štai jums ir mantas. Tik liko sulipdyti dar daugybė. Iš tokio ingredientų kiekio man išėjo geras maišiukas Kayserio koldūniukų, neskaičiavau kiek. Dirbdama gan lėtai (kol pavyko įkirsti ranką) užtrukau beveik 4 valandas.
O medituodami koldūnus tikriausiai išalkote. Pagal šį receptą turėtų būti pietūs keturiems asmenims. Pirma į jogurtą įspauskite spaustuvu česnakus. Tada užvirinkite  vandens, tik nepadauginkite, pasūdykite pora šaukštelių druskos. Į užvirusį vandenį suberkite mantus, kad juos semtų per kokį pirštą, nereikia jūros,  ir virkite 10-20 minučių (aš tai paragauju, kai jau pakyla jie ir nusėda puta). Kuo mažesni mantai, tuo greičiau viskas išvirs. Manieji išvirė per 8 minutes, dar 4 troškinau su padažu.

Keptuvėje arba nedideliame puode ištirpinkite sviestą ir tada sudėkite ten pomidorų ir paprikų pastas. Gerai išmaišykite, pakaitinkite ir supilkite į jau beveik išvirusius mantus, pavirkite dar apie penkias minutes. Patiekite Kayserio mantus su tuo padažu, kuriame jie išvirė, užpilkite jogurto, pabarstykite sumac, mėtomis, čili paprikų milteliais ar viskuo iš karto.

Skanaus!

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos