Prisiminimai iš Bursos – İnegöl köfte

Mano Bursa žvelgiant iš keltuvo į UludağMano Bursa žvelgiant iš keltuvo į Uludağ

Prieš porą savaičių mano kieme vykusiame kebabų baliuje valgėme ir İnegöl köfte, ant grotelių keptus kotletus pagal vieno iš Bursos regiono miestų receptą. Šitą kiofte paruošti tikrai labai lengvą, sugluminti gali tik kiek neįprastas rezultato kvapas.
O man šis patiekalas primeną Bursą, apskrities, kurioje yra İnegöl miestas. Ten mokiausi turkų kalbos, ten pirmą kartą pripažinau, kad visai mėgstu Tą Šalį ir pamilau kalbą, ten savo akimis mačiau ir pirmąjį Ramadaną (turkai dar nuo osmanų laikų dėl tam tikrų raidinių priežasčių vadina jį Ramazan). Bursoje Iftaro vakarienei dažniausiai ir valgydavome İnegöl kotletus.

Mano Bursa žvelgiant iš keltuvo į Uludağ

Mano Bursa žvelgiant iš keltuvo į Uludağ

İnegöl kiofte patiekalas sukurtas tikriausiai iš dabartinės Bulgarijos teritorijos per XX a. pradžios neramumus į Bursos apskritį atkeliavusių turkų. Receptą, manoma, sukūrė ponas Ibrahimas Besler, gyvenęs İnegöl mieste ir užsiėmęs tradiciniu šeimos verslu – kepęs kebabus ir kiofte. Regionas, kur jis gyveno, vadinamas Žaliąja Bursa – ten nemažai puikių ganyklų kalnų papėdėse ir slėniuose, tad užauginamos puikios avys ir karvės, o jų mėsa itin skani. Bijodamas sugadinti tokią natūralią mėsą, ponas Besler prieskonių naudojo itin mažai ir sukūrė tikrai skanų patiekalą.
İnegöl köfte Jums reikės:
250 g avienos faršo;
250 g jautienos faršo;
1 vidutinio svogūno;
šaukštelio druskos ir gero žiupsnio juodųjų pipirų;
2 šaukštelių valgomosios sodos.

Galima užsiimti originaliuoju variantu ir tokį pat mėsos kiekį pirkti nemaltą, smulkiai jį sukapojus palikti pusdieniui šaldytuve, tada permalti ir imtis marinavimo. Arba galima sutaupyti kiek laiko. Kebabų baliuje šiems kiofte pasirinkau grynos jautienos variantą.
Smulkia tarka sutarkuokite svogūną ir sumaišykite su faršu, suberkite prieskoniu ir labai gerai išminkykite. Palikite bent keturioms valandoms šaldytuve. Kai jau ruošitės minkyti prieš dėdami ant ugnies (gali būti grotelės ant šašlykinės, gali būti ir keptuvė su gerai įkaitintu aliejumi), pastebėsite, kad mėsos konsistencija gana įdomi, tokia minkšta ir lipni – pasidarbavo soda. Suminkykite kotlečiukus (tikroji forma, pasak pažįstamų iš Bursos yra kaip pirštas) ir kepkite. Nenustebkite, kad kvapas bus kiek neįprastas, net nežinau, kaip tiksliai jį apibūdinti.

Kepa kepa Inegiol kiofte (Giedrės ir Vitalijaus nuotrauka)

Kepa kepa Inegiol kiofte (Giedrės ir Vitalijaus nuotrauka)

Prie İnegöl köfte pateikite ant grotelių keptų paprikų, bulguro, šviežių daržovių ir turkiško/graikiško jogurto. Kebabų baliuje skanavome šiuos kotletus su kısıru, daržovėmis, duona ir užtepėlėmis.

Skanaus!

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos