Bandelės su sezamų pasta – Tahinli çörek

Kad jau atėjo pavasaris, pakilo švelnus (kartais stiprus, gerai) ir jau šiltesnis vėjas, po truputėlį atsiveria kavinių lauko terasos. Kartais gerdama kavą ir šlamšdama kokią bandelę su avietėm ar šokoladu, vis prisimenu pusryčius Turkijoje. Ne tuos didingus, su penkiais sūriais, kiaušiniene, dešromis, alyvuogėmis, medumi ir uogienėmis bei minkšta duona traškia plutele. Prisimenu, kaip prieš paskaitas eidavau į kepyklą ir ten pat užsigerdama stipria arbata skanaudavau įvairiausias bandeles. Niekaip neprisiruošiu kepti skanėstų su sūriais ir daržovėm (visokių poačų, biorekų ir t.t.), bet jau atgaivinau bandeles su sezamų pasta. Jos tokios tobulos – ne per daug saldžios, traškia plutele, minkšta išsisluoksniavusia tešla. Puikiausias pasirinkimas savaitgalio pusryčiams – išsikepkite šių bandelių, čiupkite termosą arbatos ir marš ganytis parkuose ar užmiesčio pievose ir miškuose.
Skanumynas

Bandelėms su sezamų pasta reikės:
tešlai:
3,5 g sausų mielių;
1 šaukšto cukraus;
125 ml šilto pieno;
žiupsnelio druskos;
2 šaukštų aliejaus;
2 puodelių miltų;

įdarui ir užtepui:
Pusės puodelio sezamų pastos (tahini);
1/4 puodelio rudojo cukraus;
cinamono pagal skonį;
trupučio vandens.

Pasigaminkite tešlą: į dubenį suberkite mieles, šaukštą cukraus, žiupsnį druskos ir užpilkite šiltu (bet tik ne karštu) pienu. Palikite kokioms 5 minutėms, kad atsibustų mielės ir imtųsi veiklos. Tada įpilkite aliejaus, gerai išmaišykite ir po truputį berkite miltus. Juos subėrę, imkitės minkyti, kol tešla pasidarys vientisa, kiek tąsi, bet ne per kieta. Kaip sako turkų šeimininkės – ausies spenelio minkštumo. Įdėkite ją į aliejum išteptą dubenį, uždenkite maistine plėvele (pradurkite kelias skyles kvėpuoti) ir palikite pakilti, kol padvigubės. Aš kildinu orkaitėm, prieš tai pašildytoj truputį ir išjungtoj, pravirom durim, tešla pakyla per valandą, pusantros.
Tešlai iškilus, dar kiek ją paminkykite ir suformuokite tokią ilgą gyvatę, ją supjaustykite maždaug pusės kumščio dydžio gabalėliais. Pasiimkite vieną (kitus atgal į dubenį ir uždenkite, kad neišdžiūtų) ir iškočiokite jį į blyną, maždaug 2-3 mm storio, forma nesvarbu. Šį blyną nuo krašto iki krašto patepkite sezamų pasta ir pabarstykite cukrumi, jei norite – ir cinamonu.

Dabar suvyniokite blyną į dešrikę ir užspauskite galus. Jei norite itin gražaus ir skanaus susisluoksniavimo, galite dešrikę suktelti – vieną galą prilaikydami, per visą ilgį po truputį sukite tešlą į vieną ar kitą pusę. Suvyniotą ir persuktą dešrikę susukite į pyragėlį ir galiuką įsprauskite į bandelės apačią. Turėtų gautis tokia lyg gėlytę. Taip pasiruoškite visas bandeles, palikite jas dar 15-20 minučių pakilti. Į likusį cukrų supilkite sezamų pastą ir truputį vandens, išmaišykite ir štai jums užtepas, juo ištepkite bandelių viršų – suklijuos jas ir bus papildomas skonis.

tahinli corek 2Šį grožį kepkite iki ~180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Mano kumščio dydžio bandelės iškepa per maždaug 20-30 minučių, gražiai apskrunda.
Kad ir kaip norėtųsi jų dar karštų, palaukite bent kol nedegins, nedings tas malonumas niekur.
Skanaus!

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos