Tai ką rengtis tavo motinai, Suleimanai?

Kaip ir visose imperijose, didžiausi turtai ir prabangos prekės Osmanų valstybėje suplaukdavo į rūmų iždą. Vietininkų, kaimynų, sąjungininkų dovanos neretai būdavo brangios medžiagos rūbams siūti. Pačios puošniausios atitekdavo sultono ir jo šeimos drabužinei. Pavyzdžiui, iš tai, kas pasiūta iš juodų sabalų kailių, galėdavo dėvėti tik sultonas.

Tačiau buvo tokių sultonų, kurie nemėgo prabangos. Štai sultonas Selimas I Žiaurusis garsėjo, kad neišlaidauja ne tik valdydamas valstybę, bet ir asmeniniame gyvenime elgiasi kukliai. Jis vengdavo ištaigingų pietų, rinkdavosi paprastus, neįmantrius drabužius. Selimas I neva teigęs, kad puošnumas ir prabanga tinka moterims, o vyrams tai mėgti nederėtų.

yavuz

Selimas I Žiaurusis nemėgęs prabangos, bet dailininkai piešė kitaip

Pasakojama, kad vieną dieną Selimo sūnus, jaunas princas Suleimanas atėjęs pas tėvą. Jaunasis įpėdinis buvo apsirengęs labai puošniai, pasidabinęs gražiausiais papuošalais – sagėmis, žiedais.
Išvydęs taip pasipuošusį sūnų sultonas supykęs ir taręs: „Jei  tu taip apsirengei ir išsipuošei, tai ką dėvės tavo motina, Suleimanai? Mažiausio niekučio motinai nepalikai!“

suleiman

Suleimanas mėgęs rengtis puošniau už tėvą ir skolintis mamos papuošalus

 

1 Comment on "Tai ką rengtis tavo motinai, Suleimanai?"

  1. gerbeja | 2013 11 10 at 12:11 |

    Man labai gražūs jų tiurbanai-svogūnai.

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos